12 feb

Feiten en fabels over laser ontharen

Meer en meer mensen kiezen voor definitief ontharen. Er zijn verschillende apparaten die permanente ontharing bieden en toch valt de keuze heel vaak tussen laser of ipl. Laser ontharen en ipl ontharen? Wat is het beste en wat is het verschil?

De Brancheorganisatie Shoonheidsverzorging (ANBOS) heeft een aantal fabels en feiten over ontharen via laser of ipl op een rij gezet.

Feit of fabel

1. Alleen artsen mogen met laser of ipl werken
Fabel. Laserbehandelingen en flits-lichttherapie zijn volgens de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) geen voorbehouden behandelingen. Daarom mogen ook anderen dan artsen deze behandeling toepassen. Om te voorzien in een gedegen en onafhankelijke opleiding voor schoonheidsspecialisten initieerde ANBOS nu ruim vijf jaar geleden de specialisatie Ontharingstechnieken die door het Kwaliteitscentrum Schoonheidsverzorging werd ontwikkeld.

2. Ontharen in het gelaat kan vergoed worden door zorgverzekeraars
Feit. Veel zorgverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk de kosten van het ontharen in het gelaat. Bekijk hiervoor je polisvoorwaarden zodat je weet aan welke voorwaarden jouw behandelaar moet voldoen. Kies voor een ANBOS-schoonheidsspecialist mét het vakdiploma ontharingstechnieken. De geregistreerde schoonheidsspecialist met dit vakdiploma is zowel gespecialiseerd in elektrisch ontharen als in IPL/Laserbehandelingen en volgt om de drie jaar een verplichte nascholing.

3. Er gebeurt weinig nieuws in ‘ontharingsland’
Feit. De laatste tien jaar zijn er niet echt spectaculaire ontwikkelingen geweest op dit gebied. Het wachten is op een grote doorbraak waarbij haar van binnenuit gepigmenteerd wordt door middel van gen- en nanotechnologie. Bij de juiste pigmentering is haar immers te verwijderen. Maar dit is nog allemaal toekomstmuziek.

4. Alleen vrouwen laten zich ontharen
Fabel. Vrouwen zijn wel de grootste doelgroep en laten vooral de bikinilijn, oksels en bovenlippen ontharen. Bij mannen zijn de buik en rug favoriet, en in steeds grotere mate de baard.

5. Iedere schoonheidsspecialist kan een IPL/laserbehandeling geven
Fabel. Ipl/laserbehandelingen zijn risicovolle behandelingen. Zorg daarom dat je deze bij een deskundige schoonheidsspecialist met de vereiste specialisatie ondergaat. De gevolgen van een verkeerde behandeling kunnen bijvoorbeeld verbranding zijn met als resultaat littekenvorming aldanniet met pigmentverschuivingen. Het gaat echter niet om blijvend letsel, maar om tijdelijke verstoringen in de opperhuid. ANBOS is van mening dat een onderneming altijd in het bezit dient te zijn van de juiste vakdiploma’s voor de behandelingen die zij/hij uitvoert. Om die reden heeft ANBOS in 2011 een Richtsnoer Ontharingstechnieken ontwikkeld, een bundel van kennis over veiligheid, hygiëne en arbeidsomstandigheden voor een IPL/laserbehandeling.

6. De winter is de beste periode voor ontharen via IPL of laser
Feit. Om verstoringen van de huid zoals pigmentverschuivingen te voorkomen mag je de behandelende plekken zes weken vooraf, tussendoor en achteraf niet blootstellen aan zon. Een perfecte periode om te starten met ontharen is oktober/november om zo voor de zomer vrij te zijn van ongewenste haargroei of ontsierende haartjes. Voor lichaamsdelen waar het haar snel groeit (gezicht, oksels, bikinilijn) moet er om de vijf tot zes weken behandeld worden. Voor de gebieden waar het haar langzamer groeit (benen, rug en buik) zit er acht tot tien weken tussen elke behandeling.

7. Definitief ontharen bestaat
Feit en fabel. Zowel een feit als een fabel. Door ontharen met IPL/laser wordt de follikel opgeruimd en die ruimte wordt opgevuld door collageen. Het aantal haarfollikels ligt met je geboorte vast, dus als er een vernietigd is, dan is deze ook echt weg, dat is dus een feit. Het spanningsveld ligt ‘m echter hierin dat de consument verwacht dat hij zijn leven lang haarvrij is en dat is een fabel. Haarfollikels bevinden zich in verschillende fasen. De belangrijkste fasen voor ontharen zijn de “groei” of anagene fase en de “rust” of telogene fase. De haarfollikels die zich in de groeifase bevinden worden alleen definitief verwijderd, en de haarfollikels in de rustfase blijven ongedeerd. Aangezien er een groot deel van de haarfollikels zich in de rustfase bevinden, zullen er meerdere behandelingen noodzakelijk zijn om een cosmetisch resultaat te bereiken. Er zijn dus altijd nabehandelingen nodig om het behaalde resultaat te behouden.

8. IPL en laser is hetzelfde
Fabel. Het zijn allebei vormen van licht, maar het grote verschil is dat IPL heel diffuus licht afgeeft, en dat je bij laser een heel gerichte straal hebt. Denk maar aan discotheek waar een laserstraal heel strak en gericht de ruimte ingaat. Bij IPL heb je meer behandelingen nodig dan bij laser, en bij IPL is de restbeharing ongeveer 20 tot 25% en bij laser ligt dat rond de 10%.

9. Ontharen kan altijd
Fabel. Er kunnen contra-indicaties zijn. Zoals overgevoeligheid voor licht, hormonale klachten, bepaalde ontstekingen, maar ook mensen met een auto-immuunziekte als reuma of mensen met een pacemaker, kunnen zich niet laten ontharen met een IPL/laser.

10. Een uitgebreide intake is niet nodig
Fabel. Voor de consument is het uitermate belangrijk te letten op diverse zaken. Vindt er een uitgebreide intake en anamnese plaats? En hoe zit het met het behandelplan? Wat is wel/niet te behandelen, wat zijn de risico’s en verwachtingen, wat doe je bij complicaties, hoe moet je je verzekeren? Je kunt eventueel vragen om een proefshot op een onzichtbare plek op het lichaam en wacht vervolgens 14 dagen om te zien of er een reactie optreedt.

 

Terug naar actueel